Valto Pernu (1909–1986)

Valto Kallio Pernu syntyi Iin Asemakylässä 24.2.1909. Hän kiinnostui valokuvaamisesta jo hyvin nuorena ja rakensi 14-vuotiaana ensimmäisen kameransa puulaatikosta ja hankkimastaan linssistä. 1920- ja 1930-luvuilla nuori Valto kuvasi kotiseutuaan Iitä ja teki pitkiä valokuvausretkiä polkupyörällään jopa Imatralle ja Petsamoon saakka. Kuvausreissuillaan Valto pysähtyi kuvaamaan tuon aikakauden harvinaisuuksia kuten lentokonetta ja uutta maatalouskonetta.

1940-luvun lopulta lähtien Valto toimi torivalokuvaajana Rovaniemellä, jossa hänet tunnettiin lempinimellä ’Linssi’. Valtolla oli torin reunassa oma telttastudio, jossa hän otti valokuvia sekä möi tekemiään tauluja ja matkamuistoja. Valton rakentama kameraviritelmä oli eräänlainen harrastajamallin Polaroid-kamera: filmin sijasta Valto kuvasi suoraan valokuvapaperille kaksivaiheisella ”pikakuvausmenetelmällä”, jolloin asiakkaat saivat kuvansa saman tien mukaan.

Vain harvoin Valtolle riitti kuvan aiheeksi pelkkä maisema tai rakennus. Mukaan piti aina saada ihmisiä. Ehkä tästä syystä Valto kiinnostui potrettikuvista ja päätyi torivalokuvaajaksi Rovaniemelle.

Valton telttastudio oli Rovaniemen maamerkkinä lähes neljän vuosikymmen ajan. Viimeiset valokuvat Valto otti 76-vuotiaana. Hän kuoli kotonaan 25.2.1986.

Valto tunnettiin hyvin säästeliäänä – jopa pihinä – miehenä, joka hankki vaatteensakin vaihtamalla ne omiin tuotteisiinsa. Todellisuudessa Valto oli hyvin varakas, sillä hän oli tajunnut sijoittaa säästämänsä rahat osakkeisiin, jotka tuottivat Valtolle mittavan omaisuuden.

Koska Valtolla ei ollut perillisiä, hän antoi testamentissaan tehtävän perustaa omaa nimeään kantavan säätiön. Valto Pernu säätiö perustettiin 26.2.1988, ja siitä lähtien säätiön tehtävänä on ollut vaalia Valton taidetta, kotitilaa ja metsiä. Lisäksi säätiö tukee taidetta myöntämällä apurahoja esimerkiksi taiteilijoille.

Lähteet
Kansantaiteilija Valto Pernu.
Valto Pernu Säätiö: Valto Pernu – Pohjoisen valokuvaaja.
Gummerus Kirjapaino, Jyväskylä 2006.